Met de trein of auto naar je werk? Doe mij maar de digitale snelweg!

In mijn studententijd, inmiddels alweer ruim 15 jaar geleden, reisde ik dagelijks met het openbaar vervoer. Ik woonde destijds in het westen van het land en niet alleen vanwege de parkeerkosten en de parkeerproblemen, pakte ik dagelijks de trein. Ik had domweg zelf geen auto. 

Toen ik ging werken en wonen in Groningen, was voor mij het hebben van een auto een must. Op ieder moment van de dag, ook midden in de nacht, moest ik (in ieder geval voor mijn gevoel) terug kunnen rijden naar mijn familie. Inmiddels woon ik ruim 7 jaar in een dorpje in Zuidoost Drenthe en in deze omgeving kom je echt niet heel ver zonder eigen vervoer. 

 

In 2012 kwam ik in Coevorden wonen en ik herinner mij nog als de dag van gisteren dat ik hard werd uitgelachen toen ik vroeg of er ook een bus door de stad reed, waarmee wij ons van de ene naar de andere kant konden verplaatsen. In de stad pakte ik daardoor, vaker dan voorheen, de fiets. Maar zodra we buiten Coevorden moesten zijn was een auto bijna altijd noodzakelijk. 

 

Aantal reizigers niet te vergelijken met 4 jaar geleden 

 

Hoewel de trein nog steeds een ideaal vervoersmiddel is, je kunt even helemaal wegdromen of aan het werk en je hoeft niet op het verkeer te letten, reis ik dus vrijwel nooit meer met het openbaar vervoer. Onze jongens hadden tot afgelopen voorjaar dan ook nog nooit (bewust) in de trein gezeten. We reisden afgelopen Pinkstermaandag met de trein naar Utrecht voor een dagtrip naar (hoe toepasselijk) het Spoorwegmuseum. Zij keken hun ogen uit onderweg en ik was weer even terug in de (studenten)tijd. 

 

Vandaag las ik in het nieuws dat het nog steeds relatief rustig is in het treinverkeer. De meeste mensen zijn terug van vakantie en dat zou moeten betekenen dat het weer drukker wordt in het openbaar vervoer. Echter, volgens de NS, zitten ze nog op ongeveer 80 procent van het reizigersniveau van voor corona. Een woordvoerder geeft aan: “Je ziet wel dat sinds corona het reisgedrag is veranderd. Er werken steeds meer mensen thuis, waardoor het lastiger te voorspellen is wanneer het druk is in de trein.” Een app (met kleurcodes) moet er voor zorgen dat reizigers op voorhand kunnen zien of het druk is in de trein of niet. 

 

De digitale snelweg, voor mij de ideale weg! 

 

Als Virtual Assistant werk ik (in principe) ook altijd vanuit huis. Ik vind het heerlijk dat ik niet afhankelijk ben van het verkeer. Mijn werkplek bij huis zorgt er namelijk voor dat ik nooit meer in de spits hoef te reizen en eigenlijk zorgt het er ook voor dat ik voor mijn werk nooit het openbaar vervoer hoef te pakken. Want zeg nu zelf, wie staat er voor zijn lol in de file of een overvolle trein?